1) Grzyby namoczyć i przecedzić, zostawiając smak, w którym się moczyły.
2) Pokrojone w paski grzyby zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, dodać smak spod grzybów i włoszczyznę. Powoli gotować przez ok. 75 min.
3) W połowie gotowania wyjąć włoszczyznę i pokroić ją w paski.
4) Do zupy dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę.
5) Pod koniec gotowania dodać nalewkę wiśniową i doprawić pieprzem i solą
6) Włoszczyznę wraz z łazankami ułożyć na talerzu i zalać gorącą zupą.
Czas przygotowania: 90 min.
Danie dla 4-6 osób, koszt: ok. 60 zł
![]() |
150 g | suszonych borowików i podgrzybków |
![]() |
1/2 | pęczka włoszczyzny |
![]() |
1 | cebula |
![]() |
100 ml | nalewki z wiśni |
![]() |
200 g | ugotowanych łazanek |
![]() |
olej | |
![]() |
liście laurowe Galeo | |
![]() |
ziele angielskie Galeo | |
![]() |
kminek Galeo | |
![]() |
tymianek Galeo | |
![]() |
pieprz czarny mielony Galeo | |
![]() |
sól |