Filety oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na kilka minut. Pieczarki z ½ pokrojonej w kostkę cebuli podsmażyć na złoty kolor, dodać koperek i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Pozostałą pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle i dodać szpinak. Wszystko poddusić. Pod koniec dodać śmietanę, doprawić pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz solą. Piersi z kurczaka obsmażyć, naciąć tak, aby powstały dwie „kieszonki” i w każdą włożyć przygotowany wcześniej farsz (dodatkowo kurczaka można owinąć cienkimi plastrami wędzonego boczku). Całość owinąć ciastem francuskim. Z reszty ciasta przygotować dekoracje, ułożyć je na wierzchu, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 20-25 minut w temperaturze 185 st.
Czas przygotowania: 1 godz.
Danie dla 4 osób
Koszt: ok. 35 zł
| 4 | średnie filety z kurczaka | |
| 1 l | opakowanie ciasta francuskiego | |
| 1 | cebula | |
| 250 g | pieczarek | |
| 150 g | szpinaku | |
| 1 | jajo | |
| 4 | łyżki masła | |
| 2 | łyżki śmietany 36% | |
| 2-3 | łyżki oleju | |
| wędzony boczek w plastrach | ||
| przyprawa do kurczaka Galeo | ||
| pieprz czarny mielony Galeo | ||
| natka pietruszki Galeo | ||
| koperek Galeo | ||
| czosnek granulowany Galeo |