Przygotuj sosy. Składniki sosu sezamowego wymieszaj ze sobą. Upieczoną dynię zblenduj razem z czosnkiem, dodaj przyprawy i wymieszaj. Awokado, ogórka, rzodkiewkę i pomidorki pokrój w cienkie plasterki. Fasolę odcedź z zalewy i opłucz. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzej placki tortilli z każdej strony po ok. 30 sekund. Ciepłe placki smaruj najpierw łyżką puree z dyni, układaj warzywa, posyp oregano Galeo, polej sosem sezamowym i zakończ garścią kiełków lub rukoli.
Czas realizacji: 20 minut
Porcja: 8 sztuk
Koszt: ok. 35 zł
![]() | 500 g | mini placków tortilli |
Sos sezamowy | ||
![]() | 2 | łyżki tahiny ? pasty sezamowej |
![]() | 1 | łyżeczka musztardy |
![]() | sok z 1 cytryny | |
![]() | 1 | łyżka zimnej wody |
Puree z dyni | ||
![]() | 300 g | upieczonej dyni |
![]() | 1 | łyżeczka papryki ostrej Galeo |
![]() | 1 | sól, pieprz Galeo do smaku |
![]() | 1 | ząbek czosnku |
Warzywa | ||
![]() | 1 | awokado |
![]() | garść pomidorków koktajlowych | |
![]() | 1 | ogórek |
![]() | 1 | rzodkiewki |
![]() | 1 | puszka fasoli czerwonej |
![]() | 2 | średnie upieczone bataty |
![]() | 50 g | ulubione kiełki lub liście rukoli |
![]() | Oregano Galeo |