Dynię pokroić w średnią kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15-20 minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki, dodać upieczone kawałki dyni, doprawić tymiankiem, chili, pieprzem i solą i smażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie dodać 50 ml wody i dusić pod przykryciem aż część dyni rozpadnie się i utworzy kremowy sos, a część pozostanie w kawałkach. Odstawić patelnię, dodać liście szpinaku baby i wymieszać. Ugotować makaron spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Dodać go do sosu, wymieszać i podgrzać. Podawać z serem pecorino lub parmezanem.
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt: ok. 12 zł, koszt jednej porcji: ok. 3 zł
![]() | 300 g | makaronu spaghetti |
![]() | 400 g | dyni |
![]() | 100 g | szpinaku baby |
![]() | 50 g | sera pecorino lub parmezanu |
![]() | 2 | ząbki czosnku |
![]() | 2 | łyżki oliwy z oliwek |
![]() | łyżeczka tymianku Galeo | |
![]() | szczypta chili Galeo | |
![]() | pieprz Galeo do smaku | |
![]() | sól Galeo do smaku |