Spaghetti z dynią i szpinakiem

Dynię pokroić w średnią kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15-20 minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki, dodać  upieczone kawałki dyni, doprawić tymiankiem, chili, pieprzem i solą i smażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie dodać  50 ml wody i dusić pod przykryciem aż część dyni rozpadnie się i utworzy kremowy sos, a część pozostanie w kawałkach. Odstawić patelnię, dodać liście szpinaku baby i wymieszać. Ugotować makaron spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Dodać go do sosu, wymieszać i podgrzać. Podawać  z serem pecorino lub parmezanem.

Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt: ok. 12 zł, koszt jednej porcji: ok. 3 zł

Czego potrzebujesz ?

300 gmakaronu spaghetti
400 gdyni
100 gszpinaku baby
50 gsera pecorino lub parmezanu
2ząbki czosnku
2łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka tymianku Galeo
szczypta chili Galeo
pieprz Galeo do smaku
sól Galeo do smaku
Wszystkie produkty