Dynię pokroić w średnią kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15-20 minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki, dodać upieczone kawałki dyni, doprawić tymiankiem, chili, pieprzem i solą i smażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie dodać 50 ml wody i dusić pod przykryciem aż część dyni rozpadnie się i utworzy kremowy sos, a część pozostanie w kawałkach. Odstawić patelnię, dodać liście szpinaku baby i wymieszać. Ugotować makaron spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Dodać go do sosu, wymieszać i podgrzać. Podawać z serem pecorino lub parmezanem.
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt: ok. 12 zł, koszt jednej porcji: ok. 3 zł
| 300 g | makaronu spaghetti | |
| 400 g | dyni | |
| 100 g | szpinaku baby | |
| 50 g | sera pecorino lub parmezanu | |
| 2 | ząbki czosnku | |
| 2 | łyżki oliwy z oliwek | |
| łyżeczka tymianku Galeo | ||
| szczypta chili Galeo | ||
| pieprz Galeo do smaku | ||
| sól Galeo do smaku |