Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, podsmażyć chleb z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Do malaksera włożyć paprykę, pomidory oraz czosnek i miksować przez kilkanaście sekund. Dodać migdały, pieczywo, ocet i przyprawy. Miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji wlewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do schłodzenia.
	Czas przygotowania: ok.30 min.
	Koszt: ok. 21 zł
 
						|  | 1 | kromka chleba lub bułki | 
|  | 2 | pieczone czerwone papryki | 
|  | 2 | pomidory obrane ze skóry | 
|  | 100 g | migdałów | 
|  | 50 ml | octu winnego z czerwonego wina | 
|  | 150 ml | oliwy | 
|  | sól morska | |
|  | 1 i 1/2 | łyżeczki czosnku granulowanego Galeo | 
|  | 3/4 | łyżeczki chili Galeo | 
|  | 2 | łyżki słodkiej papryki Galeo | 
|  | pieprz czarny mielony Galeo |