Sernik na zimno z malinami

Tortownicę o średnicy 25/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmielić w malakserze lub blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Dno formy wyłożyć ciasteczkami i ubić łyżką.

W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować na jednolitą masę. uważając by nie zostały grudki.
Zalać żelatynę 75 ml zimnej wody i odstawić do namoczenia. Potem rozpuścić żelatynę na wolnym ogniu (nie doprowadzić do wrzenia!). Lekko przestudzić. Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Dodać kolejną łyżkę i znowu wymieszać. Zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i zmiksować na wysokich obrotach. W osobnym naczyniu wlać śmietankę 30%, ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serową. Całość wyłożyć na spód z ciasteczek i schłodzić, aby sernik odrobinę stężał.
W gorącym soku malinowym rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia. Na stężałą masę serową wyłożyć maliny i zalać cienką warstwą galaretki, schłodzić. Następnie wylać pozostałą część galaretki i schłodzić do całkowitego stężenia.

Czas przygotowania: ok.1 h, czas chłodzenia: ok. 5 h
Koszt: ok. 30 zł 

Czego potrzebujesz ?

Składniki na spód:
200 g ciastek kruchych
75 gmasła
Składniki na masę serową:
300 gtwarogu półtłustego
250 gmascarpone
120 gcukru pudru
300 mlśmietanki 30%
12 gżelatyny Galeo
75 mlwody
2łyżeczki cukru wanilinowego Galeo
Składniki na galaretkę:
500 mlwody z syropem malinowym (przygotować wg smaku lub zastąpić świeżym sokiem)
400 gświeżych malin
5łyżeczek żelatyny Galeo
Wszystkie produkty