Schab pieczony z warzywami

Mięso pokrój na plastry o grubości 3-4 cm. Przyprawę do mięsa wieprzowego wymieszaj w 3 łyżkach oleju i odrobinie bulionu. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj dokładnie mięso i odstaw na godzinę do lodówki. W międzyczasie warzywa pokrój w kostkę lub plasterki. Warzywa wymieszaj z pozostałym olejem, tymiankiem oraz pieprzem i solą. Mięso oraz warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem, dodaj ziele angielskie i piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli w czasie pieczenia warzywa będą zbyt zarumienione, możesz przykryć całość folią aluminiową na pozostały czas pieczenia.

Czas realizacji: 60 minut + 60 minut pieczenia
Porcje: dla 6 osób
Koszt: 42 zł

Czego potrzebujesz ?

1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
4łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego Galeo
1 lbulionu
sól, pieprz Galeo do smaku
garść ziaren ziela angielskiego Galeo
2łyżki tymianku Galeo
50 mloleju roślinnego
2marchewki
1cebula
1papryka czerwona
1papryka zielona
4ziemniaki
1/2selera
1cukinia
3pieczarki
Wszystkie produkty