Mięso pokrój na plastry o grubości 3-4 cm. Przyprawę do mięsa wieprzowego wymieszaj w 3 łyżkach oleju i odrobinie bulionu. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj dokładnie mięso i odstaw na godzinę do lodówki. W międzyczasie warzywa pokrój w kostkę lub plasterki. Warzywa wymieszaj z pozostałym olejem, tymiankiem oraz pieprzem i solą. Mięso oraz warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem, dodaj ziele angielskie i piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli w czasie pieczenia warzywa będą zbyt zarumienione, możesz przykryć całość folią aluminiową na pozostały czas pieczenia.
Czas realizacji: 60 minut + 60 minut pieczenia
Porcje: dla 6 osób
Koszt: 42 zł
| 1,5 kg | schabu wieprzowego bez kości | |
| 4 | łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego Galeo | |
| 1 l | bulionu | |
| sól, pieprz Galeo do smaku | ||
| garść ziaren ziela angielskiego Galeo | ||
| 2 | łyżki tymianku Galeo | |
| 50 ml | oleju roślinnego | |
| 2 | marchewki | |
| 1 | cebula | |
| 1 | papryka czerwona | |
| 1 | papryka zielona | |
| 4 | ziemniaki | |
| 1/2 | selera | |
| 1 | cukinia | |
| 3 | pieczarki |