Bataty obrać i pokroić w paski o grubości 2 cm, a następne obtoczyć w soli oraz oregano. Grillować na patelni przez 5 minut z każdej strony. Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć. W dużej misce wymieszać rukolę, ciecierzycę, grillowanego batata, pestki dyni oraz sos. Podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dań z grilla.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 8 zł, koszt jednej porcji: ok. 4 zł
| 100 g | rukoli | |
| 1 | średni batat | |
| 1/4 | puszki ciecierzycy | |
| ok. 20 g | garść pestek dyni | |
| 1 | łyżeczka oregano Galeo | |
| pieprz Galeo do smaku | ||
| sól do smaku | ||
| Sos | ||
|---|---|---|
| 2 | łyżeczki oliwy z oliwek | |
| 1 | łyżeczka masła orzechowego | |
| 1 | łyżeczki soku z cytryny | |
| szczypta chili Galeo | ||
| szczypta soli | ||