Ugotować al dente makaron i różyczki brokułu w lekko osolonej wodzie (można w tym samym garnku). Umieścić w dużej misce ugotowany makaron, brokuł, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki oraz liście sałaty. Dodać oliwę wymieszaną z przyprawą do sałatek. Dokładnie wymieszać. Podawać na głębokich talerzach z pestkami słonecznika, parmezanem i liśćmi bazylii.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 26 zł, koszt jednej porcji: ok. 6,5 zł
| 400 g | makaronu penne lub farfale | |
| 1 | brokuł | |
| garść pestek słonecznika | ||
| 70 g | oliwek czarnych | |
| 2 | pomidory | |
| 50 g | rukoli lub endywii | |
| 5 | łyżek oliwy z oliwek | |
| 50 g | sera typu parmezan | |
| 10 g | liści bazylii | |
| 2-3 | łyżeczki przyprawy do sałatek Galeo | |
| sól |