1) Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać masło oraz mleko i ubijać do uzyskania puszystego purée. Doprawić solą i pieprzem.
2) Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać usmażoną na złoto, pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić czosnkiem, pieprzem i solą.
3) W żaroodpornych kokilkach ułożyć szpinak, na nim kawałki ryb oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki i przykryć purée ziemniaczanym, wymieszanym z ubitym białkiem.
4) Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 185 stopni.
5) Podawać z cytryną.
Czas przygotowania: 60 min.
Danie dla 6 osób
| 800 g | ziemniaków | |
| 400 g | świeżego szpinaku | |
| 100 g | masła | |
| 150 ml | mleka | |
| 500 g | filetu z łososia/sandacza | |
| 6-10 | jajek | |
| czosnek granulowany Galeo | ||
| natka pietruszki Galeo | ||
| koperek Galeo | ||
| pieprz Galeo | ||
| sól |