Łososia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić rybę na 4 równe części. Nagrzać piekarnik do 190° C. Do naczynia żaroodpornego wlać wino i olej słonecznikowy, a następnie umieścić w nim łososia skórą do dołu. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem. Piec przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dodać łyżkę masła.
Wymieszać sałaty, przekrojone na pół pomidorki i cebulę w piórkach. Dodać oliwę z oliwek. Łososia przybranego plasterkami cytryny podawać na sałatce.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 47 zł, koszt 1 porcji: ok. 12 zł
| 600 g | fileta z łososia ze skórą | |
| 1 | cytryna | |
| 50 ml | białego wina | |
| 10 ml | oleju słonecznikowego | |
| 1 | łyżka masła | |
| szczypta koperku Galeo | ||
| pieprz Galeo do smaku | ||
| sól do smaku | ||
| Na sałatkę: | ||
| 300 g | mieszanych sałat (radicchio, rukola, endywia, sałata rzymska) | |
| 2-3 | łyżki oliwy z oliwek | |
| 100 g | pomidorków koktajlowych | |
| 1 | czerwona cebula | |