Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto na naleśniki: do wysokiego naczynia wlać sok marchewkowy, wbić jajka i dodać olej. Zmiksować, dodając oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać mleko i wymieszać. Odstawić na około 15 minut.
Krok 2
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika). Wylać porcję ciasta i smażyć, aż boki zaczną się lekko rumienić. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć na talerz. W taki sposób usmażyć wszystkie naleśniki.
Krok 3
Przygotować krem: daktyle zalać 1/2 szklanki wrzątku. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i podprażyć na małym ogniu, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat. Zalać ją wrzątkiem i przepłukać. Wlać świeżą, gorącą wodę (ok 2 cm nad poziom kaszy) i gotować, aż do jej wchłonięcia. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe oraz namoczone daktyle. Gotować do całkowitej miękkości kaszy i wchłonięcia płynów.
Krok 4
Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z bananem za pomocą blendera.
Krok 5
Tak przygotowanym kremem smarować każdy z naleśników, zwinąć boki do środka, po czym zrolować jak krokieta.
Czas przygotowania: ok. 30 min
* Przepis przygotowany przez Anetę Wojciechowską w ramach konkursu „Wracamy do szkoły ze smakiem” na WrzącaKuchnia.pl
250 ml | soku marchewkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) | |
2 | jajka | |
1/2 | łyżeczki cynamonu Galeo | |
szczypta proszku do pieczenia | ||
1 | szklanka mąki pełnoziarnistej | |
0,5 kg | mąki pszennej | |
2 | łyżki oleju | |
50 ml | mleka | |
1 | banan | |
0,5 | szklanki suchej kaszy jaglanej | |
6 | daktyli suszonych | |
200 ml | mleka kokosowego |