Przygotowanie:
Buraki umyć i położyć na blasze do pieczenia. Nakłuć widelcem, skropić oliwą, posolić i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45 minut. Po upieczeniu buraki ostudzić i obrać ze skóry.
W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę oleju i smażyć cebulę, czosnek oraz pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaka przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać tymianek i smażyć jeszcze przez kolejne 5 minut ciągle mieszając. Następnie dorzucić jeszcze na 3 minuty pokrojone buraki i dobrze wymieszać. Całość zalać bulionem tak, by przykryć warzywa i gotować przez ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmiksować zupę na krem. Podawać z grzanką i serem pleśniowym lub kozim.
Czas przygotowania: ok. 45 min + czas pieczenia: ok. 45 min. + czas oczekiwania: ok. 15 min.
Koszt: ok. 10 zł
| 2 kg | buraków | |
| 1 | duża cebula | |
| 2 | ząbki czosnku | |
| 1 l | bulionu warzywnego | |
| 1 | łyżka masła | |
| 1 | ziemniak | |
| 1 | marchewka | |
| 20 ml | oleju rzepakowego | |
| 3 | łyżki tymianku Galeo | |
| pieprz Galeo do smaku | ||
| sól do smaku |