Na patelni roztopić 2 łyżki masła i dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć przez ok. 2 minuty. Boczek wyjąć i przełożyć do dużego garnka. Tłuszcz pozostawić na patelni. Kurczaka podzielić na mniejsze części – skrzydełka, udka, podudzia. Mąkę wymieszać z przyprawą do kurczaka i obtoczyć w tej mieszance kawałki mięsa. Obsmażyć je z każdej strony na tłuszczu wytopionym z boczku (łącznie przez ok. 5 minut). Potem przełożyć do garnka z boczkiem. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka i lekko posolić, żeby szybciej zmiękła. W czasie smażenia cebuli dodać brandy lub whisky, by alkohol wyparował i również przełożyć do garnka. Na tę samą patelnię wlać czerwone wino, podgrzać i wymieszać, a następnie przelać do garnka z mięsem. Do kurczaka dodać koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy – sól, pieprz do smaku i tymianek. Przykryć i gotować przez ok. 45 minut. W tym czasie na nowej patelni rozpuścić masło i smażyć na nim pieczarki przez ok. 5-10 minut (aż się zrumienią). Przełożyć pieczarki do potrawy i wymieszać. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Czas przygotowania: ok. 1 h 20 min.
Koszt: ok. 40 zł, koszt jednej porcji: ok. 5 zł
cały kurczak (ok. 1,5-2kg) | ||
100 g | boczku surowego lub parzonego | |
3 | łyżki masła | |
2 | duże cebula | |
1 | duża marchewka | |
500 g | pieczarek | |
4 | łyżki mocnego alkoholu (np. brandy, whisky, nalewki z ciemnych owoców) | |
1 | butelka stołowego czerwonego wina | |
2 | łyżki koncentratu pomidorowego | |
3 | łyżki mąki | |
3 | łyżki przyprawy do kurczaka Galeo | |
1 | łyżeczka tymianku Galeo | |
pieprz Galeo do smaku | ||
sól do smaku |