- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Churros
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić 100 g masła, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Do gorącego masła z wodą dodać mąkę, sól i cukier wanilinowy. Podgrzewać energicznie mieszając do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto lekko wystudzić. Wyrabiać, dodając pojedynczo jaja. Ciasto umieścić w worku do szprycowania. Wyciskać bezpośrednio na gorący olej, odcinając nożem tak, aby ciastka miały ok 8-10 cm długości. Wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć. Po wystudzeniu posypać utartym w moździerzu cukrem z cynamonem. Podawać z sosem czekoladowym.
Sos:
W rondlu rozpuścić resztę masła, dodać czekoladę i śmietanę. Delikatnie podgrzewać, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Czas przygotowania: 45 min.
Koszt: ok. 19 zł
Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo
| 120 g | masła | |
| 200 ml | wody | |
| 1 2/3 | szklanki mąki | |
| 6 | szczypta soli | |
| 4-6 | jajek | |
| olej do smażenia | ||
| 150 ml | śmietany 36% | |
| 2 | tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej | |
| 3-4 | łyżki drobno mielonego cukru | |
| 3 | łyżeczki cukru wanilinowego Galeo | |
| 2 | łyżeczki cynamonu Galeo |