Posiekać szczaw, a cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć w garnku. Zalać 1/4 bulionu i dusić przez ok. 10 minut. Dodać resztę bulionu, zagotować i zdjąć z ognia. Ostudzić zupę i połowę zmiksować, następnie połączyć obie części. Dodać śmietanę, doprawić pieprzem, solą oraz koperkiem. Schładzać przez minimum godzinę w lodówce. Podawać z połówką jajka oraz posypaną migdałami.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Czas chłodzenia: ok. 1h
Koszt: ok. 18 zł, koszt porcji: ok. 4,5 zł
| 500 g | szczawiu (liście) | |
| 1 | cebula | |
| łyżka masła | ||
| 1 l | bulionu warzywnego | |
| sok z 1 cytryny | ||
| 200 g | śmietany 18% | |
| sól | ||
| pieprz Galeo | ||
| koperek Galeo | ||
| 2 | jajka ugotowane na twardo | |
| 50 g | migdałów |