Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo.
Ziemniaki w mundurkach nakłuć widelcem i ugotować, odstawić do wystygnięcia. 2) Do obranych ziemniaków dodać pozostałe składniki, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta formować okrągłe chlebki o grubości ok 0,5 cm i średnicy 5 cm. Ułożyć na posypanej mąką stolnicy. Smażyć po kilka minut na każdej ze stron na rozgrzanej patelni, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej olejem lub na żeliwnej płycie.
Czas przygotowania: ok.40 min.
Koszt: ok. 22 zł
![]() | 4 | duże ziemniaki do pieczenia |
![]() | 200 g | stopionego masła |
![]() | 400 g | mąki pszennej |
![]() | 3 | łyżeczki proszku do pieczenia |
![]() | 4 | jajka |
![]() | 100 g | tartego parmezanu |
![]() | 100 ml | mleka |
![]() | sól do smaku | |
![]() | 2 | łyżki papryki słodkiej Galeo |
![]() | 1 1/2 | łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo |