W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podsmażyć. Następnie dodać pokrojony w kostkę bakłażan. Smażyć przez około 3 minuty. Zalać czerwonym winem i poczekać aż odparuje. Po tym czasie dodać w całości oliwki, kapary, pomidory oraz przyprawy. Całość wymieszać. Dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok. 15 minut. Podawać z pieczywem.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 19 zł, koszt porcji: ok.4,75 zł
700 g | bakłażana | |
50 g | oliwek czarnych | |
50 g | kaparów | |
1 | ząbek czosnku | |
1 | średnia cebula | |
3 | puszka pomidorów krojonych | |
1 | szklanka czerwonego wina wytrawnego | |
3 | łyżki oliwy z oliwek | |
łyżeczka oregano Galeo | ||
pieprz mielony Galeo | ||
sól |