Caponata

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podsmażyć. Następnie dodać pokrojony w kostkę bakłażan. Smażyć przez około 3 minuty. Zalać czerwonym winem i poczekać aż odparuje. Po tym czasie dodać w całości oliwki, kapary, pomidory oraz przyprawy. Całość wymieszać. Dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok. 15 minut. Podawać z pieczywem.

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 19 zł, koszt porcji: ok.4,75 zł 

Czego potrzebujesz ?

700 g bakłażana
50 goliwek czarnych
50 gkaparów
1ząbek czosnku
1średnia cebula
3puszka pomidorów krojonych
1szklanka czerwonego wina wytrawnego
3łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka oregano Galeo
pieprz mielony Galeo
sól
Wszystkie produkty