Do garnka wlać bulion warzywny, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Dodać czosnek, sól, pieprz. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Botwinę umyć i posiekać (zarówno liście jak i buraczki). Wrzucić do zupy i gotować przez 10 minut. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wymieszać śmietanę razem z mąką, dodać do zupy i zagotować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem.
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 14 zł, koszt jednej porcji: ok. 3,5 zł
| 1,5 | litra bulionu warzywnego | |
| 4 | ziemniaki | |
| 1 | pęczek botwinki | |
| 50 ml | śmietany 18% | |
| sok z 1 cytryny | ||
| pieprz Galeo do smaku | ||
| łyżeczka czosnku Galeo | ||
| sól do smaku | ||
| ewentualnie cukier do smaku | ||
| 4 | jajka ugotowane na twardo | |
| koperek do podania |