Przygotowanie:
Podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, kurkumę, chili i utarte w moździerzu ziele angielskie, smażyć razem przez ok. 30 sekund. Dodać banany, ocet i cukier. Podlać wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Przełożyć do blendera kielichowego, zmiksować na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 7 zł
Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo
![]() | 2 | cebule |
![]() | 6 | dużych bananów |
![]() | 150 ml | octu winnego z białego wina |
![]() | 6 | łyżek cukru |
![]() | sól morska | |
![]() | 3 | łyżki oleju |
![]() | 3/4 | szklanki wody |
![]() | 1 | łyżeczka kurkumy |
![]() | 2 | łyżeczki czosnku granulowanego Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka chili Galeo |
![]() | 1/2 | łyżeczki ziela angielskiego Galeo |
![]() | pieprz czarny mielony Galeo |