Triki

  • Pachnące dłonie w kuchni Jeżeli po przygotowywaniu wielu potraw czujesz na dłoniach brzydki zapach przemyj je sokiem z cytryny. Będą miały orzeźwiający, cytrusowy zapach.
  • Co zrobić, gdy skorupka zostanie razem z wbitym jajkiem? Próby wyciągnięcia skorupki mogą skończyć się źle. Najłatwiej wykorzystać inny, większy kawałek skorupki i wybrać odłamki z miseczki lub talerza.
  • Szybkie krojenie pomidorów koktajlowych Krojenie pomidorków koktajlowych pojedynczo zajmuje za dużo czasu i robi spory bałagan? Ułóż grupkę pomidorów na talerzu, od góry nakryj je talerzem i lekko dociśnij. Używając ostrego noża przekrój stabilne pomiędzy dwoma naczyniami pomidorki na pół.
  • Egzotyczny pomysł na zmiękczenie mięsa Jeżeli nie chesz, żeby mięso było twarde, przed przyrządzeniem natrzyj je delikatnie przeciętym na pół kiwi.
  • Zamrożone masło trzyj na tarce Chłodne masło jest składnikiem niezliczonej liczby przepisów, ciężko je pokroić, ale łatwo zetrzeć na tarce! To także dobry pomysł, gdy dodajesz masło do mąki.
  • Jak sprawdzić świeżość jajek? Włóż je do naczynia z wodą, jeżeli jajko idzie na dno jest świeże. Gdy wypływa na powierzchnię jest popsute.
  • Sposób na delikatne ciasto drożdżowe Przygotowując ciasto drożdżowe wystarczy zastąpić mleko kefirem zachowując proporcje. Dzięki temu ciasto stanie się bardzo delikatne i dłużej utrzyma świeżość.
  • Domowy cukier waniliowy Do słoika wsyp cukier i wsadź kilka lasek wanilii naciętych wzdłuż. Dokładnie mieszamy z cukrem i szczelnie zamykany.
  • Egzotyczny pomysł na zmiękczenie mięsa Jeżeli nie chesz, żeby mięso było twarde, przed przyrządzeniem natrzyj je delikatnie przeciętym na pół kiwi.
  • Idealnie schłodzone wino Masz ochotę na schłodzone wino? Dodaj do niego zamrożone wcześniej winogrona, obniżą temperaturę napoju bez rozcieńczania go.
Wszystkie produkty