W dużym garnku zalać głowy karpia zimną wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować przez ok. 20-30 minut. Warzywa pokroić w kostkę lub plasterki i wraz z filetami rybnymi dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż ryba będzie ugotowana a warzywa miękkie. Na koniec doprawić koperkiem i sokiem z cytryny.
Czas przygotowania: ok. 50 min.
Koszt: ok. 20 zł, kosz 1 porcji: ok. 5 zł (bez kosztów rybich głów)
2-3 | głowy karpia | |
300 g | fileta z dorsza | |
sól do smaku | ||
2 | marchewki | |
pół | selera | |
1 | pietruszka | |
1 | cebula | |
pół | pora | |
4 | średnie ziemniaki | |
2 | łyżki soku z cytryny | |
2 | łyżki koperku Galeo | |
2-3 | liście laurowe Galeo | |
2 | ziarna ziela angielskiego Galeo | |
pieprz Galeo do smaku |