Ziołowy pasztet z soczewicy i batata

Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem przez 7 minut. Pod koniec gotowania posolić. Ugotowaną soczewicę odsączyć i przełożyć do miski. Batata umyć, pokroić, skropić oliwą i piec w 160 stopniach przez 30 minut. Upieczonego batata obrać ze skórki i dodać do soczewicy. Do batata i soczewicy dodać mąkę, czosnek i olej kokosowy, całość dokładnie zblendować. Następnie wsypać zioła, wbić jajko i pomieszać. Na koniec doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć masę do silikonowej formy i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 45-50 minut, do czasu, aż pasztet będzie rumiany. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Czas przygotowania: ok. 30 min.

*Przepis przygotowany przez Zofię Leszczyńską (www.foodingreen.pl) w ramach konkursu „Wracamy do szkoły ze smakiem” na WrzącaKuchnia.pl

Czego potrzebujesz ?

1szklanka czerwonej soczewicy
1batat
11 łyżka oleju kokosowego
1ząbek czosnku
1łyżeczka suszonego tymianku Galeo
1łyżeczka suszonej bazylii Galeo
1łyżeczka oregano Galeo
2łyżki oliwy
1jajko
1/3szklanki mąki owsianej/ zmielonych płatków owsianych
1łyżeczka soli
Wszystkie produkty