Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem przez 7 minut. Pod koniec gotowania posolić. Ugotowaną soczewicę odsączyć i przełożyć do miski. Batata umyć, pokroić, skropić oliwą i piec w 160 stopniach przez 30 minut. Upieczonego batata obrać ze skórki i dodać do soczewicy. Do batata i soczewicy dodać mąkę, czosnek i olej kokosowy, całość dokładnie zblendować. Następnie wsypać zioła, wbić jajko i pomieszać. Na koniec doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć masę do silikonowej formy i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 45-50 minut, do czasu, aż pasztet będzie rumiany. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
*Przepis przygotowany przez Zofię Leszczyńską (www.foodingreen.pl) w ramach konkursu „Wracamy do szkoły ze smakiem” na WrzącaKuchnia.pl
![]() | 1 | szklanka czerwonej soczewicy |
![]() | 1 | batat |
![]() | 1 | 1 łyżka oleju kokosowego |
![]() | 1 | ząbek czosnku |
![]() | 1 | łyżeczka suszonego tymianku Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka suszonej bazylii Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka oregano Galeo |
![]() | 2 | łyżki oliwy |
![]() | 1 | jajko |
![]() | 1/3 | szklanki mąki owsianej/ zmielonych płatków owsianych |
![]() | 1 | łyżeczka soli |