Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i wymieszać. Cały czas mieszając stopniowo dolewać mleko aż sos stanie się kremowy i jednolity.
Umyć szparagi, odciąć twarde końcówki. W lekko osolonej wodzie ugotować makaron penne skracając czas podany na opakowaniu o 2 minuty. Pod koniec gotowania dodać szparagi. Odsączyć. Odłożyć kilka szparagów w całości, pozostałe pokroić na 3 części i wymieszać z porwaną na kawałki mozzarellą oraz makaronem. Doprawić do smaku czosnkiem, bazylią, pieprzem i solą.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Do naczynia wykładać warstwami makaron i sos beszamelowy. Po wierzchu posypać żółtym serem i udekorować pozostałymi szparagami.
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół). Umieścić naczynie żaroodporne w rozgrzanym piekarniku i piec przez 20-25minut.
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas pieczenia: ok. 25 min
Koszt: ok. 26 zł, koszt jednej porcji: ok. 6,5 zł
1 | pęczek zielonych szparagów | |
150 g | makaronu penne | |
125 g | mozzarelli (1 kulka) | |
100 g | masła | |
100 g | mąki pszennej | |
500 ml | mleka | |
pieprz Galeo | ||
sól | ||
czosnek Galeo | ||
bazylia Galeo | ||
100 g | startego sera żółtego (np. gouda) | |
oliwa z oliwek |