Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i wymieszać. Cały czas mieszając stopniowo dolewać mleko aż sos stanie się kremowy i jednolity.

Umyć szparagi, odciąć twarde końcówki. W lekko osolonej wodzie ugotować makaron penne skracając czas podany na opakowaniu o 2 minuty. Pod koniec gotowania dodać szparagi. Odsączyć. Odłożyć kilka szparagów w całości, pozostałe pokroić na 3 części i wymieszać z porwaną na kawałki mozzarellą oraz makaronem. Doprawić do smaku czosnkiem, bazylią, pieprzem i solą.

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Do naczynia wykładać warstwami makaron i sos beszamelowy. Po wierzchu posypać żółtym serem i udekorować pozostałymi szparagami.
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół). Umieścić naczynie żaroodporne w rozgrzanym piekarniku i piec przez 20-25minut.

Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas pieczenia: ok. 25 min
Koszt: ok. 26 zł, koszt jednej porcji: ok. 6,5 zł 

Czego potrzebujesz ?

1 pęczek zielonych szparagów
150 gmakaronu penne
125 gmozzarelli (1 kulka)
100 gmasła
100 gmąki pszennej
500 mlmleka
pieprz Galeo
sól
czosnek Galeo
bazylia Galeo
100 gstartego sera żółtego (np. gouda)
oliwa z oliwek
Wszystkie produkty