Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Przygotować ciasto na tartę. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli, wbić jajko. Zagniatać do uformowania się jednolitej masy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut.

Rozgrzać olej na dużej patelni lub w garnku i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać przyprawę do kurczaka oraz oregano i podsmażyć ciągle mieszając, aby przyprawy uwolniły wszystkie aromaty. Dodać  pokrojonego w kostkę kurczaka, a po chwili białe wino. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż mięso kurczaka będzie ugotowane. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plastry i dusić jeszcze przez około 5 minut. Odstawić nadzienie do ostygnięcia. W tym czasie przygotować drugą część farszu – wymieszać jajka ze śmietanką, połową startego żółtego sera i szczyptą soli.

Formę do ciasta o średnicy ok. 28 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Nałożyć na nie połowę farszu z kurczakiem i zalać połową masy serowo-śmietanowej. Powtórzyć tę czynność. Posypać pozostałym startym żółtym serem. Ciasto włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 30 minut.

Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt: ok. 18 zł  

Czego potrzebujesz ?

Spód na tartę
250mąki
100 gmasła
1jajko
szczypta soli
Farsz
300 gpiersi z kurczaka
300 gpieczarek
2jajka
1cebula
100 gsera żółtego
100 gśmietanki 30%
50 mlbiałego wina
olej do smażenia
2łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo
2łyżeczki oregano Galeo
szczypta soli
Wszystkie produkty