Przygotować ciasto na tartę. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli, wbić jajko. Zagniatać do uformowania się jednolitej masy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut.
Rozgrzać olej na dużej patelni lub w garnku i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać przyprawę do kurczaka oraz oregano i podsmażyć ciągle mieszając, aby przyprawy uwolniły wszystkie aromaty. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, a po chwili białe wino. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż mięso kurczaka będzie ugotowane. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plastry i dusić jeszcze przez około 5 minut. Odstawić nadzienie do ostygnięcia. W tym czasie przygotować drugą część farszu – wymieszać jajka ze śmietanką, połową startego żółtego sera i szczyptą soli.
Formę do ciasta o średnicy ok. 28 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Nałożyć na nie połowę farszu z kurczakiem i zalać połową masy serowo-śmietanowej. Powtórzyć tę czynność. Posypać pozostałym startym żółtym serem. Ciasto włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 30 minut.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt: ok. 18 zł
Spód na tartę | ||
---|---|---|
250 | mąki | |
100 g | masła | |
1 | jajko | |
szczypta soli | ||
Farsz | ||
300 g | piersi z kurczaka | |
300 g | pieczarek | |
2 | jajka | |
1 | cebula | |
100 g | sera żółtego | |
100 g | śmietanki 30% | |
50 ml | białego wina | |
olej do smażenia | ||
2 | łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo | |
2 | łyżeczki oregano Galeo | |
szczypta soli |