Drewniane patyczki moczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę. Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Pokroić kurczaka na równe kawałki 3x3 cm i umieścić w misce razem z marynatą. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki.
Ananasa obrać i pokroić na kwadratowe plastry grubości 2 cm. Papryki pokroić na kwadratowe kawałki 2x2 cm, cebulę przekroić na pół i podzielić na warstwy. Warzywa i ananasa wymieszać z odrobiną oliwy. Nadziewać naprzemiennie na drewniane patyczki warzywa, ananasa oraz kurczaka zostawiając z każdej strony ok.3 cm wolnego miejsca. Zaczynać i kończyć szaszłyki kawałkami papryki, dzięki czemu składniki nie będą zsuwać się z patyczków. Szaszłyki grillować z każdej strony, łącznie przez ok. 15-20 minut, aż mięso będzie w pełni upieczone.
Czas przygotowania: ok. 30-40 min. + czas oczekiwania ok. 1 h
Koszt: ok. 28 zł
| 1 | mały ananas | |
| 2 | czerwone cebule | |
| 1 | czerwona papryka | |
| 1 | zielona papryka | |
| 600 g | piersi z kurczaka | |
| Marynata | ||
|---|---|---|
| 4 | łyżki oliwy z oliwek | |
| 4 | łyżeczki przyprawy do Grilla ognistej Galeo | |
| 1/2 | łyżeczki miodu lub syropu z agawy | |
| Dodatkowo | ||
| 6-8 | patyczków do szaszłyków długości 20 cm | |