Śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem

1) Buraki owinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 stopni.
2) Jarmuż porwać i zblanszować w osolonej wodzie, następnie odcedzić.
3) Do jarmużu dodać pokrojone w cząstki, pieczone buraki oraz cebulę pociętą w grube piórka cebulę i wymieszać.
4) Filety ze śledzi doprawić solą, pieprzem i majerankiem, oprószyć mąką i usmażyć.
5) Smażone śledzie podawać na sałatce z buraków i jarmużu. Przed podaniem polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem.
Czas przygotowania: 30 min. + czas pieczenia buraków
Danie dla 4-6 osób, koszt: ok. 26 zł 

Czego potrzebujesz ?

5 średnich czerwonych buraków
6 liści jarmużu
1 czerwona cebula
6-8 filetów z surowych śledzi
2-3 łyżki mąki
4 łyżki oliwy
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
olej do smażenia
sól do smaku
chili Galeo
koperek Galeo
majeranek Galeo
pieprz Galeo
Wszystkie produkty