1) Buraki owinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 stopni.
2) Jarmuż porwać i zblanszować w osolonej wodzie, następnie odcedzić.
3) Do jarmużu dodać pokrojone w cząstki, pieczone buraki oraz cebulę pociętą w grube piórka cebulę i wymieszać.
4) Filety ze śledzi doprawić solą, pieprzem i majerankiem, oprószyć mąką i usmażyć.
5) Smażone śledzie podawać na sałatce z buraków i jarmużu. Przed podaniem polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem.
Czas przygotowania: 30 min. + czas pieczenia buraków
Danie dla 4-6 osób, koszt: ok. 26 zł
| 5 | średnich czerwonych buraków | |
| 6 | liści jarmużu | |
| 1 | czerwona cebula | |
| 6-8 | filetów z surowych śledzi | |
| 2-3 | łyżki mąki | |
| 4 | łyżki oliwy | |
| 4 | łyżki soku z cytryny | |
| 2 | łyżki miodu | |
| olej do smażenia | ||
| sól do smaku | ||
| chili Galeo | ||
| koperek Galeo | ||
| majeranek Galeo | ||
| pieprz Galeo |