1) Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 st.
2) Soczewicę ugotować, odstawić do wystygnięcia.
3) Pokrojoną w grube piórka białą cebulę podsmażyć, dodać miód, ocet, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Podlać wodą i gotować kilka minut, na koniec doprawić solą, pieprzem, majerankiem i cynamonem.
4) Namoczone, pokrojone śledzie zalać wystudzonym sosem i wymieszać.
5) Do soczewicy dodać pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie, cząstki buraków, cebulę, zblanszowany porwany jarmuż. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać.
6) Śledzie układać na sałatce z czarnej soczewicy.
Czas przygotowania: 60 min.
![]() | 6 | filetów ze śledzi |
![]() | 2-3 | buraki |
![]() | 100 g | czarnej soczewicy beluga |
![]() | 1 | duża biała cebula |
![]() | 2-3 | łyżki miodu |
![]() | 100 ml | octu winnego z białego wina |
![]() | 1 | łyżeczka skórki z pomarańczy |
![]() | 1 | łyżka rodzynek |
![]() | 4 | liście jarmużu |
![]() | mała puszka brzoskwiń w syropie | |
![]() | 1 | średnia czerwona cebula |
![]() | olej | |
![]() | majeranek Galeo | |
![]() | cynamon Galeo | |
![]() | bazylia Galeo | |
![]() | sól |