1) Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 st.
2) Soczewicę ugotować, odstawić do wystygnięcia.
3) Pokrojoną w grube piórka białą cebulę podsmażyć, dodać miód, ocet, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Podlać wodą i gotować kilka minut, na koniec doprawić solą, pieprzem, majerankiem i cynamonem.
4) Namoczone, pokrojone śledzie zalać wystudzonym sosem i wymieszać.
5) Do soczewicy dodać pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie, cząstki buraków, cebulę, zblanszowany porwany jarmuż. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać.
6) Śledzie układać na sałatce z czarnej soczewicy.
Czas przygotowania: 60 min.
| 6 | filetów ze śledzi | |
| 2-3 | buraki | |
| 100 g | czarnej soczewicy beluga | |
| 1 | duża biała cebula | |
| 2-3 | łyżki miodu | |
| 100 ml | octu winnego z białego wina | |
| 1 | łyżeczka skórki z pomarańczy | |
| 1 | łyżka rodzynek | |
| 4 | liście jarmużu | |
| mała puszka brzoskwiń w syropie | ||
| 1 | średnia czerwona cebula | |
| olej | ||
| majeranek Galeo | ||
| cynamon Galeo | ||
| bazylia Galeo | ||
| sól |