1) Pokrojoną w plastry włoszczyznę zalać 500 ml wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 20 min.
2) Pod koniec dodać ocet, żubrówkę, plastry cytryny, 2 łyżeczki cukru i doprawić solą, dodać koperek i natkę pietruszki.
3) Ryby pokroić w bardzo cienkie plastry i oprószyć solą. Ułożyć w kamionkowym naczyniu, zalać wystudzoną marynatą.
4) Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Czas przygotowania: 30 min. + czas marynowania.
Danie dla 4 osób
Koszt: ok. 53 zł
| 300 g | filetów z łososia | |
| 300 g | filetów z sandacza | |
| 1/2 | pęczka włoszczyzny | |
| 1 | cebula | |
| 250 ml | octu spirytusowego | |
| 100 ml | żubrówki | |
| 500 ml | wody | |
| ziele angielskie Galeo | ||
| 1 | cytryna | |
| 2 | łyżeczki cukru | |
| sól do smaku | ||
| liście laurowe Galeo | ||
| ziele angielskie Galeo | ||
| natka pietruszki Galeo | ||
| koperek Galeo |