Risotto z dynią i boczkiem

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz surowy ryż. Prażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie wlać białe wino i odparować. Dodać pokrojony w kostkę boczek oraz dynię. Doprawić ostrą papryką i tymiankiem. Wymieszać. Podlewać bulionem i dusić ryż do momentu aż będzie al dente (20-25 minut). W tym czasie doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać masło oraz parmezan i wymieszać.

Czas przygotowania: ok. 40-50 minut
Koszt: ok. 17 zł, koszt jednej porcji: ok. 8,5 zł

Czego potrzebujesz ?

100 gryżu arborio (ewentulnie zwykłego białego ryżu)
50 gboczku wędzonego lub parzonego
200 gdyni
1mała cebula
1 lwywaru warzywnego
20 gmasła
50 mlwina białego wytrawnego
50 g parmezanu
1łyżeczka tymianku Galeo
pieprz Galeo do smaku
sól do smaku
1łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie produkty