Ribollita, czyli toskańska zupa fasolowa

W garnku na rozgrzanej oliwie smażyć posiekaną cebulę przez ok. 2-3 minuty. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki, marchewkę oraz przyprawy – czosnek, ostrą paprykę i majeranek. Przesmażyć wszystko ciągle mieszając. Wlać wino i odparować alkohol. Dodać pomidory pelati, fasolę oraz bulion. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Gotować ok. 30 minut aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać liście jarmużu oraz porwany na kawałki czerstwy chleb. Podawać z tartym parmezanem.

Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 26 zł, koszt jednej porcji: ok. 3,25 zł

Czego potrzebujesz ?

400 gugotowanej fasoli białej
1mała cebula
2średnie marchewki
400 gpomidorów pelati
4kromki czerstwego pieczywa
400 mlbulionu warzywnego
50 mlbiałego wina wytrawnego
50 gstartego sera typu parmezan
2ziemniaki
50 gjarmużu
oliwa z oliwek do podsmażenia
1łyżeczka czosnku Galeo
szczypta papryki ostrej Galeo
2łyżeczki majeranku Galeo
pieprz Galeo do smaku
sól
Wszystkie produkty