W garnku na rozgrzanej oliwie smażyć posiekaną cebulę przez ok. 2-3 minuty. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki, marchewkę oraz przyprawy – czosnek, ostrą paprykę i majeranek. Przesmażyć wszystko ciągle mieszając. Wlać wino i odparować alkohol. Dodać pomidory pelati, fasolę oraz bulion. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Gotować ok. 30 minut aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać liście jarmużu oraz porwany na kawałki czerstwy chleb. Podawać z tartym parmezanem.
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 26 zł, koszt jednej porcji: ok. 3,25 zł
400 g | ugotowanej fasoli białej | |
1 | mała cebula | |
2 | średnie marchewki | |
400 g | pomidorów pelati | |
4 | kromki czerstwego pieczywa | |
400 ml | bulionu warzywnego | |
50 ml | białego wina wytrawnego | |
50 g | startego sera typu parmezan | |
2 | ziemniaki | |
50 g | jarmużu | |
oliwa z oliwek do podsmażenia | ||
1 | łyżeczka czosnku Galeo | |
szczypta papryki ostrej Galeo | ||
2 | łyżeczki majeranku Galeo | |
pieprz Galeo do smaku | ||
sól |