Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i zagnieść ciasto mokrymi rękami. Posolić i dodawać po łyżce wody aż ciasto dokładnie się połączy. Uformować kulkę i schować pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
Farsz:
Dynię pokroić razem ze skórą w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać łyżkę masła. Na tłuszczu podsmażyć dynię i podlewając wodą dusić do miękkości przez ok. 10min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Miękką dynię ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować w blenderze.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na bardzo cienkie placki na oprószonej mąką stolnicy. Posmarować białkiem jajka po jednej stronie. Na jedną część ciasta wykładać po łyżce farszu w kilkucentymetrowych odstępach. Przykryć drugą częścią ciasta i palcami docisnąć ciasto w odstępach pomiędzy farszem (skleić białkiem do wewnątrz). Pokroić radełkiem na kwadraty. Ravioli gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, doprawić pieprzem, tymiankiem i solą. Ugotowane ravioli umieścić na patelni i podsmażać przez ok. 2 minuty aż sos otoczy dokładnie pierożki.
Czas przygotowania: ok. 45 minut, czas gotowania: ok. 15 minut
Danie dla 4 osób
Koszt: ok. 9 zł
| Farsz: | ||
| 0,5 kg | dyni Hokkaido | |
| tymianek Galeo do smaku | ||
| czosnek Galeo do smaku | ||
| sól do smaku | ||
| 2 | oliwa z oliwek | |
| 1 | łyżka masła | |
| Sos: | ||
| 2 | łyżki masła | |
| tymianek Galeo do smaku | ||
| sól do smaku | ||
| pieprz Galeo do smaku | ||
| 1 | cebula | |
| Ciasto: | ||
| 300g | mąki pszennej | |
| 6 | jajek | |
| kilka łyżek wody | ||
| 1 | łyżeczka soli | |