Upieczoną i ostudzoną dynię rozdrobnić blenderem na purée. Dodać mleko, jajka, olej oraz cukier i wymieszać na gładką masę. W oddzielnej misce połączyć suche składniki, a następnie dodać je do ciasta, powoli mieszając aż masa będzie jednolita. Rozgrzać patelnię lekko wysmarowaną olejem i nakładać po 1 łyżce ciasta wyrównując powierzchnię. Smażyć ok. 2 minuty aż placuszki urosną i przewrócić na drugą stronę. Podawać z konfiturą jabłkową, syropem klonowym lub po prostu posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt: ok. 4 zł, koszt jednej porcji: ok. 1 zł
| 300 g | upieczonej dyni | |
| 50 ml | mleka (może być także sojowe) | |
| 2 | jajka | |
| 150 g | mąki pszennej | |
| 40 ml | oleju rzepakowego | |
| 50 g | cukru | |
| 1 | łyżeczka proszku do pieczenia Galeo | |
| 0,5 | łyżeczki sody oczyszczonej Galeo | |
| 1 | łyżeczka cynamonu Galeo | |
| 1g | łyżeczka imbiru Galeo | |
| szczypta soli |