Placuszki dyniowe

Upieczoną i ostudzoną dynię rozdrobnić blenderem na purée. Dodać mleko, jajka, olej oraz cukier i wymieszać na gładką masę. W oddzielnej misce połączyć suche składniki, a następnie dodać je do ciasta, powoli mieszając aż masa będzie jednolita. Rozgrzać patelnię lekko wysmarowaną olejem i nakładać po 1 łyżce ciasta wyrównując powierzchnię. Smażyć ok. 2 minuty aż placuszki urosną i przewrócić na drugą stronę. Podawać z konfiturą jabłkową, syropem klonowym lub po prostu posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt: ok. 4 zł, koszt jednej porcji: ok. 1 zł

Czego potrzebujesz ?

300 gupieczonej dyni
50 mlmleka (może być także sojowe)
2jajka
150 gmąki pszennej
40 mloleju rzepakowego
50 gcukru
1łyżeczka proszku do pieczenia Galeo
0,5łyżeczki sody oczyszczonej Galeo
1łyżeczka cynamonu Galeo
1głyżeczka imbiru Galeo
szczypta soli
Wszystkie produkty