1) Mango pokroić na mandolinie na cienkie paski, dodać imbir, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, piórka czerwonej cebuli i posiekaną zieloną papryczkę.
2) Dodać ocet winny wymieszany z miodem i 2 łyżkami soku z limonki. Doprawić chili, czosnkiem i natką pietruszki. Delikatnie wymieszać.
3) Dorsza pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Piec 12 min. w temp. 175 st.
4) Dorsza podawać na mango, przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.
Czas przygotowania 30 min.
Danie dla 4-6 osób
600g | polędwicy z dorsza | |
2 | mango | |
4 | łyżki tartego imbiru Galeo | |
1 | czerwona cebula | |
1 | czerwona papryka | |
1 | ostra zielona papryczka | |
4 | łyżki octu winnego z białego wina | |
1 | limonka | |
3 | łyżki miodu | |
3-4 | łyżki posiekanych orzechów nerkowca | |
natka pietruszki Galeo | ||
chili Galeo | ||
zioła prowansalskie Galeo | ||
czosnek Galeo | ||
pieprz czarny Galeo | ||
sól |