Przygotowanie:
Seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach. Starte warzywa podsmażyć na patelni z kilkoma liśćmi laurowymi. Zalać bulionem i dusić do miękkości. Usunąć liście laurowe. Do dużego naczynia włożyć podsmażone i ugotowane warzywa, ugotowaną kaszę, olej, chrzan, czosnek, tymianek i majeranek. Masę zblendować na gładki krem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i wymieszać. Masę przełożyć do keksówki (ok. 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt: ok. 11 zł
4 | średnie selery (ok. 1 kg) | |
400 g | ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej kaszy) | |
3 | ugotowane marchewki | |
1 | cebula | |
1 | łyżeczka czosnku Galeo | |
1 | łyżeczka majeranku Galeo | |
1 | łyżeczka tymianku Galeo | |
liście laurowe Galeo | ||
3 | łyżki tymianku Galeo | |
pieprz Galeo do smaku | ||
sól do smaku | ||
100 ml | oleju rzepakowego | |
1 | łyżeczka chrzanu | |
1/2 l | bulionu warzywnego (ew. gorąca woda) |