Paluszki z kminkiem

Czas przygotowania: około 60 minut

Danie dla 4 osób

  • Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać ze smalcem „na piasek”, dodać część kminku, sól, żółtko, wlać drożdże.
  • Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Blachę wysmarować tłuszczem, a wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać niewielkie paluszki.
  • Paluszki ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać pozostałym kminkiem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Piec 15 – 20 minut w 180 stopniach.

Czego potrzebujesz ?

250 g mąki
15 gdrożdży
50 g smalcu
1/4 szklanki mleka
1jajko
tłuszcz do smarowania blachy
sól
2łyżeczki kminku Galeo
Wszystkie produkty