Marynowane skrzydełka z kurczaka

Skrzydełka podziel na mniejsze części, następnie umyj i osusz mięso. Składniki marynaty wymieszaj dokładnie, aż utworzą jednolitą pastę. Skrzydełka z kurczaka wymieszaj dokładnie z marynatą w misce, miskę przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki – najlepiej na 24 godziny. Piekarnik nagrzej do 180-190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarowuj olejem, umieść w nim mięso i piecz przez ok. 60-70 minut. Skrzydełka powinny być mocno zarumienione. W czasie pieczenia możesz je odwrócić na drugą stronę. Podawaj razem z surowymi warzywami i frytkami.

Czas realizacji: 1,5 godziny
Porcje: dla 4 osób
Koszt: ok. 18 zł (porcja ok. 4,5 zł)

Czego potrzebujesz ?

1 kgskrzydełek z kurczaka
250 mlpassaty pomidorowej
1łyżeczka chili Galeo
1łyżka papryki słodkiej Galeo
1łyżeczka cynamonu Galeo
2łyżki oleju rzepakowego
1łyżeczka czosnku Galeo
1łyżeczka oregano Galeo
1łyżeczka musztardy
sól do smaku
pieprz czarny Galeo do smaku
Wszystkie produkty