Kurczaka umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Fasolkę wrzuć do gorącej wody i gotuj przez 3 minuty. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy: czosnek, curry, chili, imbir. Podsmażaj ciągle mieszając przez ok. 2-3 minuty, do momenty, kiedy cebula się zeszkli. Dodaj kawałki kurczaka oraz fasolkę i smaż aż mięso zarumieni się na złoty kolor. Dorzuć szczyptę cukru oraz sok z cytryny. Na koniec wlej mleko kokosowe, zmniejsz ogień i duś całość przez ok. 4-5 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Czas realizacji: 35 minut
Porcja: 4 osoby
Koszt: ok. 16,70 zł (porcja ok. 4,20 zł)
4 | piersi z kurczaka (ok. 600 g) | |
200 ml | mleka kokosowego | |
1 | cebula | |
1 | łyżeczka czosnku Galeo | |
2 | łyżki przyprawy curry Galeo | |
1 | łyżeczka chili Galeo | |
1 | łyżeczka imbiru Galeo | |
szczypta cukru | ||
2 | łyżki soku z cytryny | |
20 ml | oleju rzepakowego | |
sól, pieprz Galeo do smaku | ||
100 g | zielonej fasolki szparagowej mrożonej |