Dynię obrać ze skóry i oczyścić z miąższu i pestek. Pokroić w sporą kostkę. W dużym garnku zeszklić na oliwie cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony czosnek. Dodać dwie łyżki masła i wrzucić pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki i marchewkę. Smażyć przez ok. 3-4 min. Dosypać paprykę i tymianek, zalać bulionem warzywnym i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać wody tak, by przykryć warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Po ostygnięciu zmiksować na krem. Podawać z pieczywem i pestkami dyni, można skropić na talerzu oliwą.
Czas przygotowana: ok. 50 minut
Koszt: ok. 9,5 zł
| ok 2 kg | dyni | |
| 1 l | bulionu warzywnego | |
| 1 | średnia cebula | |
| 2 | ząbki czosnku | |
| 2 | ziemniaki | |
| 2 | marchewki | |
| 2 | łyżki masła | |
| oliwa | ||
| tymianek Galeo | ||
| papryka ostra Galeo | ||
| pieprz Galeo | ||
| sól |