Kleftiko

Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, Doradcę Kulinarnego marki Galeo.

Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić oregano, papryką słodką, papryką ostrą pieprzem, czosnkiem oraz solą. Dodać kilka liści laurowych, białe wino, 2-3 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w grube plastry marchew, pietruszkę i boczek, cząstki cebuli oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać.
Wyciąć 12-15 dużych kwadratów z papieru do pieczenia. Ułożyć trzy warstwy papieru pod różnym kątem tak, aby powstały rozety. Na każdej rozecie ułożyć mięso z warzywami, następnie plaster fety i pomidora. Oprószyć wszystko oregano i przykryć plastrem cytryny. Zwinąć do środka i zawiązać nitką na kształt sakwy. Piec 90 minut w temperaturze 170°C.

Czas przygotowania: 2 godz.
Koszt: ok. 18 zł, koszt jednej porcji ok. 4,5 zł 

Czego potrzebujesz ?

400 głopatki wieprzowej
1marchewka
1pietruszka
5dużych ziemniaków
1duża cebula
100 gboczku wędzonego
4plastry fety
1duży pomidor
1cytryna
100 mlbiałego wina
2-3łyżki oliwy/oleju
pieprz czary mielony Galeo
czosnek granulowany Galeo
papryka słodka Galeo
papryka ostra Galeo
oregano Galeo
liście laurowe Galeo
olej do smażenia
Wszystkie produkty