Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, Doradcę Kulinarnego marki Galeo.
Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić oregano, papryką słodką, papryką ostrą pieprzem, czosnkiem oraz solą. Dodać kilka liści laurowych, białe wino, 2-3 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w grube plastry marchew, pietruszkę i boczek, cząstki cebuli oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać.
Wyciąć 12-15 dużych kwadratów z papieru do pieczenia. Ułożyć trzy warstwy papieru pod różnym kątem tak, aby powstały rozety. Na każdej rozecie ułożyć mięso z warzywami, następnie plaster fety i pomidora. Oprószyć wszystko oregano i przykryć plastrem cytryny. Zwinąć do środka i zawiązać nitką na kształt sakwy. Piec 90 minut w temperaturze 170°C.
Czas przygotowania: 2 godz.
Koszt: ok. 18 zł, koszt jednej porcji ok. 4,5 zł
![]() | 400 g | łopatki wieprzowej |
![]() | 1 | marchewka |
![]() | 1 | pietruszka |
![]() | 5 | dużych ziemniaków |
![]() | 1 | duża cebula |
![]() | 100 g | boczku wędzonego |
![]() | 4 | plastry fety |
![]() | 1 | duży pomidor |
![]() | 1 | cytryna |
![]() | 100 ml | białego wina |
![]() | 2-3 | łyżki oliwy/oleju |
![]() | pieprz czary mielony Galeo | |
![]() | czosnek granulowany Galeo | |
![]() | papryka słodka Galeo | |
![]() | papryka ostra Galeo | |
![]() | oregano Galeo | |
![]() | liście laurowe Galeo | |
![]() | olej do smażenia |