- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Gruszka nadziewana orzechami
Do 1,5 litra wody dodać wino, 200 g cukru, posiekaną skórkę i sok z cytryny. Doprawić cynamonem. Zagotować syrop. Gruszki obrać i wydrążyć od dołu. Następnie gotować w syropie przez 5 min. Do orzechów dodać rodzynki, miód i krupnik. Doprawić cynamonem i cukrem wanilinowym. Wymieszać. Gruszki wyjąć z syropu, nadziać je farszem z orzechów. 200 g cukru podgrzewać na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, podlać wodą, gotować 3-4 min. Dodać śmietankę i gotować do uzyskania konsystencji sosu. Gruszki podawać polane sosem.
Czas przygotowania: ok. 75 min.
Koszt: ok. 55 zł, koszt jednej porcji: ok. 4,60 zł
| 12 | średnich gruszek | |
| 500 ml | białego wina | |
| 1 | cytryna | |
| 400 g | cukru | |
| 500 g | orzechów włoskich | |
| 200 g | rodzynek | |
| 100 ml | miodu | |
| 75 ml | krupniku | |
| 500 ml | śmietanki 36% | |
| 1,5 l | wody | |
| Cynamon Galeo | ||
| cukier wanilinowy Galeo |