Mięso poporcjować na ok. 200 g steki. Składniki marynaty wymieszać. Marynować mięso przez minimum 1,5 h. Ziemniaki pokrojone w ćwiartki wymieszać z oliwą, posolić i piec przez ok. 50-60 min. w temperaturze 200° C. Składniki sosu wymieszać ze sobą. Steki z karkówki smażyć na patelni grillowej lub zwykłej, przez kilka minut z każdej strony.
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt: ok. 18 zł, koszt porcji: ok.4,5 zł
![]() | 800 g | karkówka wieprzowa |
![]() | 600 g | ziemniaki |
![]() | 2 łyżki | oliwy |
Marynata | ||
![]() | 3 łyżki | oliwy z oliwek |
![]() | 1 łyżka | miodu |
![]() | szczypta oregano Galeo | |
![]() | szczypta soli | |
![]() | szczypta pieprzu mielonego Galeo | |
![]() | 0,5 łyżeczki | chili Galeo |
![]() | 0,5 łyżeczki | octu winnego |
Sos czosnkowy | ||
![]() | 200 ml | jogurtu naturalnego |
![]() | pieprz, sól do smaku | |
![]() | 2 łyżeczki | czosnku granulowanego Galeo |
![]() | 1 łyżeczka | ziół prowansalskich Galeo |