Gazpacho

Obrane ogórki i pozostałe warzywa pokroić w dużą kostkę. Warzywa wrzucić do miski, posolić i odstawić na 30 minut – w tym czasie zmiękną i puszczą soki, co sprawi, że będą się łatwiej blendować. Garść warzyw odłożyć do dekoracji. Po 30 min warzywa odcisnąć jeszcze dokładnie nad miską, a sok z nichi nie wylewać. Warzywa wrzucić do kielicha blendera, dodać pieprz, czosnek, chili, ocet i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać odciśnięty sok, wodę i oliwę z oliwek, i ponownie dokładnie zblendować. Na koniec doprawić w razie potrzeby solą. Gazpacho podawać schłodzone i udekorować pokrojonymi wcześniej warzywami. Pieczywo do zupy najlepiej posmarować odrobiną oliwy i delikatnie podpiec w piekarniku.

Czas przygotowania: ok. 20 min. czas oczekiwania: 30 min. + czas chłodzenia
Koszt: ok. 11 zł, koszt jednej porcji: ok. 2,75 zł

Czego potrzebujesz ?

1cebula
2ogórki gruntowe
1papryka
500 gdojrzałych pomidorów
100 mloliwy z oliwek
0,5 lzimnej wody
1łyżeczka octu z białego wina
2łyżeczki czosnku Galeo
2łyżeczki pieprzu Galeo
1łyżeczki chili Galeo
1łyżka soli
chleb do podania
Wszystkie produkty