1) Z mąki, mleka, jaj i cukru wanilinowego przygotować ciasto naleśnikowe
2) Naleśniki smażyć na posmarowanej delikatnie olejem patelni.
3) Miód skarmelizować na patelni, dodać sok z pomarańczy, lekko zredukować, a następnie dodać masło.
4) Do tak przygotowanego syropu włożyć złożone w trójkąty naleśniki, „filety” z 1 pomarańczy i smażyć je w syropie około 2 min.
5) Pod koniec dodać 30 ml brandy i podpalić.
Czas przygotowania: 30 min.
Danie dla 4-6 osób
Koszt: ok. 15 zł
| 250 | mąki | |
| ok. 500 ml | mleka | |
| 2 | jaja | |
| cukier wanilinowy Galeo | ||
| 2-3 | łyżki oleju | |
| 80 ml | miodu | |
| 100 g | masła | |
| 100 ml | soku z pomarańczy (z kartonu lub świeżo wyciskanego) | |
| 1 | pomarańcza | |
| 30 ml | brandy (do podpalenia) |