Arancini

Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo.

Na połowie masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać ryż i smażyć razem 1-2 minuty. Podlać winem i wodą, posolić. Gotować mieszając aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę. Wystudzony ryż wymieszać z parmezanem.
Na pozostałym maśle podsmażyć drugą pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szpinak i dusić 2-3 minuty. Dodać pomidor, czosnek i zioła, doprawić pieprzem i solą.
Z ryżu formować kulki o średnicy ok 4-5 cm, do środka każdej włożyć mozzarellę i szpinak. Obtoczyć je w bułce, jajku i ponownie w bułce. Smażyć na głębokim oleju, podawać z ulubionym sosem.

Czas przygotowania: ok.45 min.
Koszt: ok. 27 zł 

Czego potrzebujesz ?

200 g ryżu do risotto
2małe cebule
150 gmasła
100 mlbiałego wytrawnego wina
100 gtartego parmezanu
200 gszpinaku
1opakowanie minimozzarelli
1pomidor obrany i pokrojony w kostkę
2jajka
1szklanka bułki tartej
sól
1łyżeczka czosnku granulowanego Galeo
1łyżeczka oregano Galeo
1łyżeczka bazylii Galeo
1pieprz czarny mielony Galeo
Wszystkie produkty