Pasta z zielonego groszku
Przygotowanie:
Pestki słonecznika namocz w zimnej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju zeszklij cebulę. Pestki słonecznika zblenduj na gładką masę. Dodaj zielony groszek, oliwę, oregano, dopraw do smaku solą i pieprzem i zblenduj na jednolitą masę. Na koniec dodaj cebulę i wymieszaj.
Klasyczny hummus
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.
Pasta z dyni
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oleju oraz przyprawami Galeo. Zeszkloną cebulę dodaj do dyni, dopraw do smaku solą i pieprzem i całość zblenduj na jednolitą masę.
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.
Pasta z buraka i słonecznika
Przygotowanie:
Pestki słonecznika namocz w zimnej wodzie. Następnie zblenduj je na gładką masę z sokiem z cytryny. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na jednolitą masę.
Czas realizacji każdej pasty: 10 minut
Porcja pasty: 150 g
Koszt każdej pasty: 6 zł
| Pasta z zielonego groszku | ||
|---|---|---|
| 100 g | zielonego groszku (najlepiej z puszki) | |
| 1/4 | cebuli | |
| 50 g | pestek słonecznika | |
| 1/2 | szklanki zimnej wody | |
| sól, pieprz Galeo do smaku | ||
| odrobina oliwy z oliwek | ||
| szczypta oregano Galeo | ||
| Klasyczny hummus | ||
| 150 g | ugotowanej ciecierzycy | |
| łyżeczka pasty sezamowej | ||
| szczypta czosnku Galeo | ||
| sól, pieprz Galeo do smaku | ||
| odrobina zimnej wody | ||
| Pasta z dyni | ||
| 100 g | upieczonej dyni | |
| 1/4 | cebuli | |
| szczypta chili Galeo | ||
| szczypta tymianku Galeo | ||
| sól, pieprz Galeo do smaku | ||
| Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów | ||
| 100 g | ugotowanej czerwonej fasoli | |
| szczypta majeranku Galeo | ||
| 50 g | suszonych pomidorów | |
| sól, pieprz Galeo do smaku | ||
| Pasta z buraka i słonecznika | ||
| 100 g | upieczonego buraka | |
| 50 g | pestek słonecznika | |
| 1/2 | szklanki zimnej wody | |
| 20 ml | soku z cytryny | |
| 1 | łyżeczka tymianku Galeo | |
| sól, pieprz Galeo do smaku | ||